Get Adobe Flash player

История

14102008(022)УЧИЛИЩЕ на 165 години

Първо основно училище „Васил Левски“ е най-старото в региона. През 2020 г. чества своя 165 годишен юбилей. Разположено е стандартно и нестандартно – в І район на града-там, откъдето е започнало някогашното село Костинброд, за което има сведения в Грамота на Иван Шишман. Стандартно – в изумителна близост до читалище – делят една сграда и само на 200м. от красивия храм „Св.Св. Кирил и Методий”. Нестандартно – с пресечен терен – височини и хълм от едната страна и река Блато, която граничи с двора от другата страна…Но това е само едната сграда на училището, където се обучават децата от V-VІІ клас. На близо километър в посока центъра, се намира най-модерната учебна сграда в региона – Началното училище, разположено в обширен,  което е възстановено от пожар през 2000г. по проект на Световната банка и представлява историческа забележителност за района.

Вече 10 години в политиката на І ОУ „В.Левски” е акцентирано върху Гражданското образование, чрез разширена подготовка. И като такова е едно от първите училища в България, което подготвя не само знаещи ученици, а и граждани. Обучението е застъпено от І-VІІ клас.

Това, което наистина прави училището уникално, е, че много преди задължителната ритуализация на училищния живот, то си имаше свое знаме, изработено по проект на ученици и художници, ушито със средства на родителите. Учениците имат свои значки, униформи и училищен химн-

„Училище, наречено на Левски,

училище с нищо несравнимо…”

Още… информация за училището

Сайт, изготвен от ученици може да видите ТУК.